Startsida  Nyheter/News  Stenbacken  Hundporträtt  Länkar  Gästbok  Infosidan

Våra HUNDAR/Dogs!  Våra Valpkullar/Litters!  Utställning/Shows  VALPAR/Puppies!

 

NORDVCH SVCH NVCH FINVCH Perchwater Sweet Summer Rain

*Mynta's Memoarer*
av
stolt ägare Ingvar Hansson


Mynta's sida, klicka här!

 PERCHWATER SWEET SUMMER RAIN (” MYNTA”)

Den 29 augusti 2003 kl 22.52 kom ett mail från Frida till Barbro. ”Tänkte höra, om Ingvar var intresserad av en tikvalp från Timjas kull? Jag har nämligen fått henne avbokad samma dag de skulle hämta henne”.

Då min Örlidentik Sweet Emily (Panda) började bli till åren, bestämde jag mig för ”Mynta”. I september for jag, Barbro, Pärlan och Panda till Trollhättan för att hämta henne.

   Mynta 7 månader!

- ett litet charmtroll med vit kindfläck

Så började sagan om ”Mynta”.

Jag bodde på Ekerö i villa med skogen utanför knuten och således goda möjligheter att träna viltspår. Mynta hade medfödda anlag att utvecklas till en bra spårhund. Det var bara att finslipa diamanten!

Första spårprovet var Biby-provet hos Södermanlands Taxklubb, där också Pärlan  deltog i öppen klass och vann Ardito´s Elvira´s VP till provets bästa hund i ÖKL.

Mynta ville inte vara sämre utan vann Södermanlands Taxklubb´s VP till provets bästa hund i anlagsklass.

 
Södermanlands Taxklubb´s VP

På ”Springernatta” i Halle-Hunneberg 7 juli 2004 tog Mynta sin första 1a i ÖKL; SSRK Malung 27 augusti sin andra 1a; 4 september sin tredje 1:a och därmed erhöll hon viltspårchampionatet.

 
Mynta på Springernatta, Hunneberg

2005 blev ett mellanår då jag dömde stora tävlingar i viltspår såsom Welshklubbens KM i Dalarna, SSRKs 60-års Jubileum på Gålö och  Tisjö-proven.
 

2006 satsar jag på att åka till Norge med Mynta. Våren gick åt med träning tillsammans med jaktvårdskretsen på Lovön. En domarkollega i Dalarna, som tävlat mycket med sina welshar i Norge, föreslog att vi skulle anmäla oss till Norsk Spanielklubb i Luster den 3-4 juni. Där skulle Mynta gå spårprov, och min kollega på jaktprov med sin welsh. Den 2 juni startade vi den 50 mil långa resan till Gaupne vid Sognefjorden. Vi besökte den kända kenneln Desperados och Inger Handegård, tillika jakt- och viltspårdomare. Vi blev bjudna på mat och dryck samt mycket hundsnack - så sent i säng - upp tidigt och iväg till Jostedalsbreen på över 2000 m höjd. Däruppe på klipphyllor, som nätt och jämt räckte till ett 600 m spår, skulle Mynta gå sitt prov. Spårningen blev lyckad, hon infriade förväntningarna och erhöll titeln Norsk Viltspårchampon.

Resan var en upplevelse med magnifik natur och trevliga männniskor. Hemfärden gick bra och Mynta fortsätter sina framgångar. Det blev några ettor till innan 2006 var till ända.

2007

Vi har pratat om det, tänkt fram och tillbaka. Skulle vi anmäla Mynta till Åland i maj månad. Ja, blev beslutet!  Rabiesvaccination, finska spårprov tränades. Fick klartecken från Åland att ”vi var med”. Men vad händer, Mynta börjar löpa veckan innan provet. Helkört – fruktansvärt besvikna fick vi avbeställa allt. Man liksom fylldes av en ilska - vi skulle till Finland under året ! inte Åland utan Finland och bestämde att även Pärlan skulle starta där!  Så nu började en ny resa för Barbro att organisera; leta rasklubbar som anordnar spårprov, boende, båttider, allt skulle passa ihop och inte minst ha tur att komma med på proven. Vi åkte upp till Nybofjäll för att träna finska spårprov hos vännerna Wais. Två rasklubbar hade vi fått positivt svar ifrån:  Finska Cockerklubben den 5 augusti och Drivande Taxföreningen den 19 augusti. Vilken lycka!!  Första provet den 5 augusti hos Finska Cockerklubben låg i Elimäki, 7 mil norr om Kotka. Vi blev väl mottagna av kommissarien Kimmo Kääriäinen samt vår tolk Henrik Lähdes. Dagen började med lottning och skottprövning.  Spåret var 1400 m, 26 grader varmt när Pärlan gick ut först av våra hundar. Hon gjorde ett kanonspår och erhöll därmed  titeln NORDVCH. Den första cockern någonsin!


Pärlan NORVCH!

Mynta kom ut på sitt spår sent 15.40. Hon fick ett mycket snårigt spår, men gjorde trots det ett bra jobb. Tyvärr räckte det inte till det Nordiska Championatet. Dagen blev lång. Prisutdelningen var först klar 19.30. Vi tackade arrangörerna för ett mycket välplanerat prov, fina priser, samt ett mottagande utöver det vanliga. Nu började den långa resan hem.

 

Spårprovet den 19 augusti gick i Nakkila hos Drivande taxföreningen

Nu fick Mynta sin chans igen. (Pillan hade börjat löpa!) Efter en båtresa med sjösjuka hundar i två dagar utan mat, trodde vi att chanserna var minimala… men, sjösjukan blev ett segervapen ! Mynta gick ut först av alla och vad händer – hon spårar som en gud, gör sitt livs bästa viltspår den lilla Perchwatertiken – vad då?  Hungriga hundar jagar bäst? Här följer taxdomaren Jarmo Numijärvis kritik:

”Utmärkt spårprestation. Säker och målmedveten start. På första sträckan avklaras avhoppsvinkeln exemplariskt genom användning av vittring från luft och mark. På alla sträckorna utfördes alla sårlegor och vinklar utmärkt – glad reaktion vid spårslut. Förarens arbete utmärkt och med god kännedom om sin hund.  Mycket gärna skulle jag gå och spåra sårat villebråd med denna hund.”

VOI 1 50 pist, och Myntas NORDVCH var i hamn! 50 poäng av 50 möjliga samt provbäst! ”Man kanske skulle skaffa en cocker” var Jarmos kommentar vid prisutdelningen. Hemresan gick förvånansvärt lätt!

Väl hemma, såg vi att Frida hade öst massor av beröm på nätet över vår prestation i Finland. Djungeltelegrafen hade jobbat. Visst hade hon rätt, vi var grymt bra!


Mynta NORDVCH!

Efter Finland for vi till familjen Wais-Bertilsson i Nybofjäll, där vi hyllades med mat, dryck, ballonger m m; verklig feststämning ”De fyras gäng” uppstod bestående av två labbar+två cockrar, alla nordiska spårchampion.

Jag dömde mitt sista Tisjöprov 2007, vilket då lades ner efter 10 år. Barbro och jag var med att starta provet – kändes litet vemodigt. Vi avslutade 2007 som ett kanonår med framgångar i Östergötland.

2008

Året började med att Barbro genomgick en auortaoperation–inriktningen var att ta det lugnt. Vi hade ju stora framgångar bakom oss från 2007. Då händer det:  ”Skeppshunden Hansson får en idé, som han i början tyckte var fin”: vi anmäler båda hundarna till SSRK Östras SM-uttagning i viltspår. Den 10 maj for vi till Åkers för att delta i uttagningen där 20 domare skulle döma 101 hundar!
Ett tufft prov, varmt och torrt. Pärlan toppade med HP + tre andra hundar. Mynta kom på 11e plats. Pärlan och 9 andra hundar gick vidare till en andra uttagning den 29 juni i Nävekvarn. Där kom 9 hundar till start och ”Det ekipage som vann och gick vidare till SM i viltspår i Kågeröd, Skåne, och som vi önskar lycka till blev Perchwater White Pearl, äg. Barbro Wiklund, Solna” skriver Östras viltspåransvariga Christina Ericsson i sin ½-årsredovisning.

Den 6 juni hade Beagleklubben, Värmland, spårprov i Torntorp. Först ett officiellt prov därefter ett nattprov inofficiellt som innehöll svårighetsgrader som sökruta med skott, återgång i tre vinklar, sårlega som skall markeras av hund, avståndsbedömning, hunden skall sitta tyst 5 min, mycket viltstörning p g a mörkrets inbrott. Det officiella provet vann Pärlan som också blev provets bästa hund. Mynta fick HP på nattprovet och blev trea sammanlagt endast en poäng från tvåan. En mycket säker spårhund kommenterade domaren. Mynta fick en kompass i pris – för att hitta hem?! En lyckad insats av två suveräna Perchwatertikar.

Den 14 september i Nävekvarn avslutade Mynta årets spårprov med en toppplacering+HP bland 80 andra hundar. En domare uttryckte sig:

Pärlan är grymt bra, men Mynta ligger inte långt efter.

2009

Efter en lång vinter är det dags att planera för nytt år. Anmälan till SM-uttagningen i Åker den 10 maj är inlämnad. Det blir många hundar och vi får väl se hur det går i fortsättningen.
Fortsättning följer……..

 

 

Startsida  Nyheter  Stenbacken  Hundporträtt  Länkar  Gästbok

Våra HUNDAR!  Utställning  Valpar på gång!  Våra Valpkullar!  


2001-04-11 © Frida Ankerson

Uppdaterad: 2009-10-09